Øget digital tilgængelighed for brugere med handicap

En ny lov baner vejen for private virksomheder

working_Nicklas.jpg

Ny EU-lov om web-tilgængelighed

Lovgivningen er allerede gældende for offentlige virksomheder

Loven om webtilgængelighed, som den ser ud i dag, gælder kun for myndigheder, offentligretlige websteder og apps samt det indhold, der findes på disse platforme. 

Private websteder er undtaget

Men i 2025 vil en ny EU-lov tvinge private virksomheder til at imødekomme langt større krav til tilgængelighed på deres websites og digitale tjenester. 

Dette betyder, at e-handelsvirksomheder, rejseinformation og selvbetjeningsterminaler, blandt andre, vil være omfattet af lovgivningen.

Krav om webtilgængelighed på websites

Denne lov blev vedtaget tilbage i juni 2022 og har til formål at sikre, at personer med handicap ikke udelukkes fra den digitale verden. 

Kravene i den nye lov omfatter forskellige elementer på websites, herunder farveanvendelse, visualiseringer, bevægelser, tekststørrelser, videoundertekster og billedbeskrivelser. Disse krav vil have indflydelse på flere fagområder såsom webudvikling, brugeroplevelse, indholdsredigering og søgemaskineoptimering.

For eksempel vil netbutikker være nødt til at opbygge deres platforme, så de kan betjenes gennem flere forskellige sanser. 

Dette betyder, at en borger uden syn eller hørelse skal have mulighed for at navigere, bestille varer og gennemføre betalingstransaktioner på lige fod med alle andre borgere. 

Det er et afgørende skridt i retning af fuld inklusion og lige adgang for alle.

Tiltag skal være opfyldt inden juni 2025

Denne lov markerer en vigtig udvikling i vores samfund, hvor digitaliseringen er blevet en uundværlig del af vores hverdag. 

Ved at sikre, at digitale produkter og tjenester er tilgængelige for alle, uanset evner eller handicap, skaber vi et mere inkluderende samfund. 

Virksomheder og organisationer skal være opmærksomme på de nye krav og arbejde hen imod at opfylde dem inden 2025.